Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK-MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ni (TAE-VII) gerçekleştiren 19 kişilik bilim heyeti yurda döndü.
Bilim heyetinde üniversitemizi temsilen Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir yer aldı.
Yürütücülüğünü Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Şen’in yaptığı “Horseshoe Adası (Antarktik Yarımada, Antarktika) Magmatitlerinin Petrolojisi: Antarktik Yarımada’nın, Gondwana Süper Kıtasının Parçalanmasından Antarktika Anakarasına Yamanmasına Kadar Geçen Süreçte Gelişen Jeolojik Olaylara Ait Bulgular” adlı projenin araştırmacısı olan Prof. Dr. Raif Kandemir, Horseshoe Adası’ndaki (Antarktika Yarımadası-Antarktika) örneklemeleri tamamlayıp yurda döndü.
Proje kapsamında, Antarktik Yarımada ve Batı Antarktika’nın jeotektonik evrimi ve Geç Triyas’da Gondwana Süperkıtası’nın güney ucunda yer alan Horseshoe Adası’nı oluşturan kayaçların Antarktika ana karasına yamanmasına kadar geçen süreçlerin jeolojik tarihçesini aydınlatacak veriler toplandı. Ulaşım ve iklim koşullarının jeolojik araştırmalar yapmak için zor olduğu bölgede, birçok çözülmemiş süreç bulunuyor.
7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde yer bilimleri, yaşam bilimleri, fiziki bilimler ve sosyal bilimler konularında 18 ayrı proje gerçekleştiren bilim ekibine ayrıca iki ayrı branştan tıp doktoru da eşlik etti.
Türk bilim ekibi, 30 Ocak – 5 Mart 2023 tarihleri arasında, yaşam alanları olan 80 metrelik Şili bayraklı “Betanzos” isimli araştırma gemisi ile 68 derece güney enleminde bulunan geçici Türk Bilim Kampı’nın bulunduğu Horseshoe Adası’ndaki bilimsel çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü.
RTEÜ BASIN