Üniversitemiz, Türkiye Gıda Platformu, TÜGİP ve Rize Ticaret Borsasının ortak düzenlediği Geleneksel Çayın Gelecek ile Buluşması Çalıştayı Rize Ticaret Borsasında gerçekleştirildi.
Çalıştay, Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mete Avcı’nın açılış konuşmaları ile başladı.
Açılış konuşmalarının ardından program, TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar’ın “TÜGİP: Türkiye Gıda Sektörünün İnovasyon Süreçlerinde Yeni Bir Yaklaşım”, ÇAYMER Genel Müdürü Teoman Küçükmustafa’nın “Çay Değer Analizi” ve Üniversitemiz Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Keziban Yazıcı’nın “Dünyada ve Türkiye’de Çay Tarımı ve Geleceğe Yönelik Yaklaşımlar” konulu sunumları ile devam etti.
Haliç Üniversitesi TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Pala’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panel bölümünde, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı Dr. Turgay Turna “Yaş Çay İşleme Sanayinin Mevcut Durumu ve Gelecek Beklentisi”, Doğadan Ar-Ge Müdürü Emre Taşkın “Çayda Değişen Tüketici Eğilimleri”, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Dr. Öznur Karaoğlu “Çaydan Katma Değerli Fonksiyonel Ürünler Geliştirilmesi”, Neşe Çay Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Abanoz “Çayın ve Yan Ürünlerin Hammadde Olarak Kullanımı”, EVD Gıda Kurucusu Esra Özcan ve MeshStick Kurucusu Serhat Çalışkan “Katma Değerli Ürünlerin Ticarileştirilmesi” konularına ilişkin sunum gerçekleştirdiler.
Çalıştayda çay üretiminde dünya standartlarında kalite ve verimlilikte ürün ve yan ürünler elde edebilmek ve dünya pazarında güçlü bir şekilde yer alabilmek için kurumlar arası iş birliğinin önemli olduğu belirtilerek, çay ihtisas üniversitemizin bu anlamda paydaşları birleştirici yapısına vurgu yapıldı.
Kurumsal iş birliklerinin geliştirilmesi anlamında oldukça verimli geçen çalıştay, soru cevap kısmı ile sona erdi.
RTEÜ BASIN